Sanojen sienestäjä ja hengailija
“Theories are enlightening only if we have the concrete instances of practice in mind.” (Viktor Šklovski)
Mukanani on kulkenut tuo yllä oleva venäläisen formalistin ja kirjallisuusteoreetikon ajatus siitä, että teorialla on merkitystä vain suhteessa käytäntöön. Šklovski on rohkaissut iloiseen rajapintaliikehdintään. Impulssit käytännön ja teorian välimaastoissa samoilulle tulevat teoksista (elävistä esityksistä kaikissa muodoissaan, esitysteksteistä ja näytelmistä) ja tekijöiden ajattelusta. Ihmisten, arjen, erimuotoisten teosten ja elävien esitysten jättämiä jälkiä pitkin lähden vihikoirana kulkemaan. Olen myyrä ja nuuskija.
Teokset tuntoisuudelleen ja jättämillään uurroksilla pakottavat ennakoimattomuudessaan etsimään sanoja ja käsitteitä – kaivamaan esiin rihmastoja niiden ympäriltä. Kirjoittamalla teen merkityksellistämis- ja kiinnittämistyötä. Sanallistaminen on intohimoni. Olen maailmassa kirjoittamalla.
Sattumoisin käsiin osui kirjoitus eri multiin, kasvualustoihin ja -paikkoihin juureutuvasta radikaalista maantieteestä. Radikaali tarkoittaa (itse)ymmärrystä osallistumisesta ja vastakarvaisuudesta. Se on poikkiteloin asettumista ja rikkaruohonjuuritason toimintaa. Radikaalin radikaalius vaatii kaivautumaan syvemmälle juuristoon (lat.radix) ja kyseenlaistamaan.
Ajattelen myös myötäkarvaisuutta ja -tuntoisuutta sitä kohtaan, joka ei näy. Myötätoimintaa näkymättömien kanssa. Myötäkarvaisuuteen yhdistän tietoisuuden siitä, mikä merkitys rakenteellisilla tekijöillä ja muilla reunaehdoilla on. Toivoisin olevani radikaali samoilija, joka kysyy ja kyseenalaistaa.
Maantieteilijä Noora Pyyry on väitöskirjassaan luonut käsitteen hengailutietäminen (hanging out -knowing). Hengailu on päämäärätöntä ja leikillistä ja sellaisenaan se antaa tilaa maailman ihmettelylle ja haltioitumiselle – juuri sitä kautta radikaalius voisi mahdollistua. Hengailutietäminen on vähän samaa mitä situationistit tarkoittivat ajalehtimisella (dérive). Tällaista olotilaa tavoittelen. Siihen on nyt mahdollisuus. Olen tietoinen etuoikeutetusta asemastani hengailla.
Maailmassa olemisesta tässä on kysymys ja ajasta. Maailmassa ollaan aina toisten inhimillisten ja ei-inhimillisten toimijoiden kanssa. Maailmassa oleminen on kanssaolemista ja sellaisena myös vastuunottoa moninaisuudesta. Vastuun ottaminen kirjoittamisen käytännöissä tarkoittaa sitä, että yritän suunnata katsetta ei-ilmeiseen. Sen löytämiseen tarvitsen jatkuvasti apua.
Tilastokeskuksen elinajanodotteen mukaisesti minulla on elämää jäljellä 21 vuotta 2 kuukautta 26 päivää. Olen elänyt elämästäni 75 %. Ei ole yhdentekevää, mitä teen tuolla keskimääräisellä viimeisellä neljänneksellä.
Kirjoitan nyt-hetkessä. Kaikki on jo tulemassa toiseksi. Kaikki on jo tulemassa toiseksi.