ONKO RAHA TODELLISTA? TEATTERI ON TODELLISTA! Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot kohtauttaa nuoret oppilaat kapitalismin ja elävän teatterin todellisuuksiin

LUKUAIKA: 2 min

Kertakaikkisen mainio ja tärkeä alku! Kiertuenäyttämö, Nuori Kansallisteatteri ja yleisötyö ovat nyt vuoden 2023 alusta Kansallisteatterissa oman sateenvarjonsa alla Yhteisöt ja osallisuus -osastona ja siten vankemmin ja orgaanisemmin osana teatterin toimintaa. Osallistavuus ja yhteisöllisyys tarkoittavat jotain  paljon enemmän kuin yleisötyö. Teatteri tekee kansalaisuus- ja demokratiatyötä esittämisen keinoin.

Kouluja kiertävä teos on lyhennetty luokkahuoneversio Stefano Massinin Lehman Trilogiasta, Teatteri Metamorfoosin, Espoon Kaupunginteatterin, Tampereen Työväenteatterin ja Suomen Kansallisteatterin yhteistuotannosta (ohjaus Davide Giovanzana).  Lehman Trilogia oli horror story, tositarina kapitalismin lumosta, väärästä uskosta kuolemattomuuteen ja samaan aikaan myös siirtolaistarina ja juutalaisuuden tarina. Karjakauppiaan pojat Baijerista muuttivat Amerikkaan. Veljekset Henry, Mandel ja Mayer aloittivat uuden elämänsä Yhdysvaltoihin tulleina siirtolaisina ensin Alabamassa harjoittamalla orjatyövoimalla pyöritettyä puuvillan viljelyä  ja siirtymällä vähitellen välityskauppaan ja pankkitoimintaan. Lehman Brothers Inc:n  investointipankkitoiminta, johdannaiskauppoineen päätyi sitten kuplan puhkeamiseen ja konkurssiin vuonna 2008  ja oli yksi keskeinen tekijä, joka romahdutti markkinat ja sai aikaan finanssikriisin.

Massinin megalomaaninen teoselää nyt lyhennettynä kevyesti osallistavana teoksena Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot  ja miten se elääkään!  Timo Torikka, Jussi Lehtonen ja Juha Sääski sen tekevät fyysisellä energiallaan ja empatiallaan. Olen häikäistynyt heidän kyvyistään näyttelijöinä ja ihmisinä. Esitysmuoto ei tarjoa neljännen seinän suojaa, ollaan kunkin tilan, tekniikan ja katsojien armoilla.

Lehman Trilogian avainkohtausten lomaan on liitetty näyttelijöiden teosta avaavaa ajattelua ja Sixten Korkmanin pohdiskelut videolla rahan luonteesta. Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot Lehman Trilogia kutsuu oppilaita näytelmän ajankohtaisen tematiikkaan. Samalla se tutustuttaa teatterin keinoihin, näyttäessään, miten näyttelijät kuljettavat tarinaa ja muuntautuvat näytelmähahmoikseen eri ajoissa ja eri tiloissa ja tilanteissa sekä palaavat takaisin omaksi itsekseen tarinan kertojina ja selventävinä kommentoijina.

45 minuutissa katsomme aikakausien ja toimintatapojen muutosta: raha ja ahneus tekevät tehtäväänsä. Me muutamme pöytiemme järjestystä, meistä tulee hallintoneuvoston jäseniä – miesoletettuja sellaisia, talouden sukupuolittuneisuuttakin esitys sivuaa  – näyttämöhahmot vetoavat meihin, kilpailevista näkyvistä käydään kanssamme kauppaa, äänestämme pörssiin menosta. Noo, toisin kävin todellisuudessa, meille olisi riittänyt tavallinen pankkitoiminta ja pienempi tuotto. Meidän hallintoneuvoston U-muotoon asetelluista pöydistä tulee sitten myös Juha Sääsken vaarallisen liikehdinnän lattia. Näin fyysistyy kapitaalin vaarallinen liikehdintä. Me äänestämme kiintoisimmasta hahmosta.

Luokkahuoneissa toteutuva esityksellinen lähikontakti 16–17-vuotiaiden kanssa tutkintoon valmentavissa TUVA-luokissa kysyy näyttämöllistä auktoriteettia, esityksellistä katu-uskottavuutta ja katsojien erilaisuuden herkkää kuulolla oloa. Tämä on esiintyjän psykofyysinen ja  kuntotesti. On tavoitettava nuoret, joista ani harvalla on mitään kosketusta eläviin esityksiin ja joista usean äidinkieli on jokin muu kieli kuin suomi. Teokseen liittyy vielä olennaisena osana jälkikeskustelu. Hienoa analyyttisiä kommentteja!

Teoksen todentuminen edellyttää yhteistyötä, vuorovaikutusta ja keskustelua, mutta miten päästä siihen. Näyttelijät liikuttavat sanoin tilanteita, tapahtumia ja ajattelua  mutta vielä enemmän he välittävät ei-verbaalista, kehollisesta vuorovaikutusta ja liikuttavat affekteja. Ruumiintuntojen tulkitseminen onnistuu suomen kielen alkeisoppijaltakin. Ja osallistava keskustelu ei tunge väenväkisin teatteria. Se kunnioittaa myös mielipiteitä, joissa teatteri ei ole se oma juttu.

Mieleen tuli Totem-teatterin Tulppaanikupla  –  pörssiromahdus ja rahan synty (ohjaus ja käsikirjoitus Janne Saarakkala)  joitain vuosia sitten.

Näyttelijät: Jussi Lehtonen, Timo Torikka, Juha Sääski

Ohjaus: Davide Giovanzana

Pukusuunnittelu: Tellervo Lappalainen

Tuottaja: Roosa Vaverka