PUSSAUSKOPISSA – rakastumisesta, tunteista, kehoista ja rajoista Totem-teatterissa

LUKUAIKA: 2 min

Totem-teatteriin on Jonna Wikström käsikirjoittanut ja ohjannut Pussauskopin – esityksen tykkäämisestä, jossa matkataan aikakoneella kaukaiselta planeetalta planeetta maahan, sen eri aikoihin ja paikkoihin etsimään vastauksia oudon käyttäytymisen syihin, pussauksen äänen ja pussauskopin arvoitukseen. Kertakaikkisen mainio aihevalinta ja toimiva konsepti, jossa alakoululaisikäisten asiantuntijoiden videohaastattelujen ja eri näyttämöhahmojen saattelemina sukelletaan ilmiöön, josta minäkin aikuisena opin ihan uusia asioita.

Pussauskopissa on esityksellistä ilmiöoppimista yhdessä alakoululaisyleisön kanssa. Esityksellisen tutkimisen kohteena on ilmiö nimeltä rakastuminen ja siihen liittyvät kysymykset vailla vähättelevää naureskelua tai häpeää. Näiden kysymysten äärelle johdattavat havaintokykyiset kokemusasiantuntijat dokumentaarisissa videohaastattelukatkelmissa, jotka ovat esityksen ravitsevaa ruokamultaa. Nämä alakouluikäiset  pohdiskelevat videoilla hämmästyttävällä viisaudella ja kypsyydellä – kriittisesti reflektoiden, vapaasti ja välittömästi rakkautta, rakastumista, kehon rajoja, toisen ja erilaisuuden kunnioittamista. Pussauskopissa yhdistyvät tutkimuksellinen, reflektiivinen ote ja irrotteleva sävy kokemusasiantuntijoiden omakohtaiseen dokumentaarisuuteen.

Teos on kekseliäiden kohtausten runsaudensarvi, jossa aikamatkaillaan 1600-luvun Ranskassa, tutustutaan rakkauden kemiaan, rakkaushormoneihin, viuhkojen merkkikieleen, puretaan satujen heteronormatiivisia stereotyyppisiä tarinoita ja romanttisen rakkauden myyttejä, leikitellään Cupidon nuolilla. Scifi-vaikutteinen visuaalisuus ja äänimaailma luovat kokeellisen kehyksen ja pukujen kavalkadi paikantaa hahmot,

Pussauskopissa rakkausmestari toimii rohkaisevana rakennusmestarina, jolla on erikokoisia ja -muotoisia palasia – kuin identiteetin osia – joista jokainen voi rakentaa itsensä, juuri sellaiseksi kuin haluaa. Taidatkos osuvammin esityksellistää ja konkretisoida ihmisen monimuotoisuutta ja vahvistaa jokaisen itsemääräämisoikeutta suhteessa omaan itseen.

Koulujen jumppasaleissa toteutettavan katuteatterin näyttämöä kansoittaa kavalkadi hahmoja, joiksi kaksi esiintyjää muuntautuivat.  Välillä ollaan fiktiossa, välillä keskusteluyhteydessä katsojiin. Nopeissa kohtauksissa on esityksellisesti piirrettävä nopeasti ydin esiin.

Pussauskopissa toivon mukaan kiertää pitkään ja tulevaisuudessa uusiakin tulemisia eri muodoissaan. Mutta toivottavasti kouluilla on tajua ja kunnioitusta noudattaa teoksen ikärajasuosituksia ja yleisömäärärajoituksia. Ei jättikokoisessa kaikuvassa urheiluhallia muistuttavassa salissa saa millään keinoin kunnon vuorovaikutteista kontaktia erkkikään. Esiintyjät asetetaan miltei toivottoman tehtävän eteen.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jonna Wikström 

Dramaturginen apu: Anna Krogerus 

Koreografia: Jenni Kivelä 

Lavastus ja puvustus: Paula Koivunen 

Valosuunnittelu: Ainu Palmu 

Äänisuunnittelu: Markus Bonsdorff 

Asiantuntijat videolla: Alina, Eedit, Elviira, Friida, iiris, Inari, Lila, Maini, Mio, Oiva, Ronja

Esiintyjät Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen